Skärpningen: ”I det närmaste en lockdown”

Föga förvånande men ett inskärpt allvar. Under måndagen meddelade regeringen att 50-personersregeln föreslås bli en 8-personersregel, med förbud mot fler än 8 deltagare på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred, är inte särskilt förvånad över de skärpta restriktionerna.

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred, är inte särskilt förvånad över de skärpta restriktionerna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-11-16 16:52

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred, är inte särskilt förvånad över beskedet.

– Visst känns det ovanligt, men jag är inte förvånad utifrån hur utvecklingen av smittspridningen har sett ut. Vi har kommit till en punkt där det anses nödvändigt att skärpa reglerna. Förbud är extremt ovanligt, men det är där vi är just nu, säger han.

Förbudet föreslås träda i kraft 24 november, och gälla fyra veckor. På presskonferensen framkom att förbudet kan komma att förlängas. Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter är exempel på allmänna sammankomster, och idrottsevenemang räknas som en offentlig tillställning.

Rosander säger att beskedet kommer ha en betydande påverkan på hur var och en förhåller sig till sin omgivning, men när det gäller kommunala verksamheter har mycket redan förändrats och möten sker redan på distans.

– Sedan regionen skärpte råden har vi redan dragit ner och anpassat många verksamheter, nu är det ju mer privatlivet – de som på fritiden vill gå på arrangemang – som påverkas. Läget är som det är och vi får ta det på allvar, och än mer tänka sig för i alla sammanhang. Det är i princip bara nödvändiga besök till livsmedelsaffärer och apotek man ska göra, säger han, och påminner om att alla orter i Hultsfreds kommun omfattas av hemsändningsbidraget som innebär att kommunen och regionen ersätter butikerna för att leverera matkassarna till alla över 70 år. 

Är vi i en lockdown nu?

– I det närmsta. Vi har inte utegångsförbud, men vi är i det närmsta i en lockdown, säger han.

Malin Albertsson, turism- och informationschef, är inte heller förvånad över beskedet om förbud mot fler än 8 deltagare på allmänna sammankomster. 

– Man har skickat signaler från regeringen och folkhälsomyndigheten att restriktionerna kan komma att skärpas, sen är det klart att alla hoppas att det inte ska behövas, men vi är i en period där vi måste vara återhållsamma med allt, säger hon.

I nuläget påverkas inte kommunens verksamheter, eftersom mycket gjorts efter de skärpta regionala råden, men kommunledningen kommer att titta på om, och hur, ytterligare åtgärder skulle kunna vidtas.

– Kommunen har en krisledningsgrupp som har möten regelbundet, just för att vi tar situationen på allvar och samordnar oss kring läget, säger Albertsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!